L’aula d’Educació Infantil acostuma a ser un dels primers llocs on es dona la socialització de molts infants. Apareixen els primers amics, es posen en pràctica noves normes i rutines que cal seguir per tal de conviure amb els altres, i també, perquè no dir-ho, apareixen els primers conflictes i emocions noves com la vergonya, la curiositat o la frustració.
Els humans, com a éssers emocionals que som, ens afecten els estímuls que rebem de l’entorn. Depenent del nostre estat emocional ens enfrontarem als diferents reptes d’una forma o d’una altra. Doncs als infants això els resulta una mica més complicat, ja que les seves emocions són més bàsiques que les dels adults. Per això, poden aparèixer les rebequeries o reaccions explosives desajustades respecte la situació real.Tenint en compte que el que volem a l’escola és ajudar a desenvolupar l’infant des d’una perspectiva globalitzada, no només és important posar l’accent en els aprenentatges purament acadèmics i curriculars sinó també en el seu benestar emocional. Hi ha evidències que demostren que el benestar emocional de les persones repercuteix directament en el seu aprenentatge. A més, l’educació emocional treballada de forma sistemàtica i organitzada, disminueix sobremanera els comportaments de risc.
És important respectar les emocions dels nens i nenes, i cal donar-los estratègies per aprendre a gestionar-les. Com bé explica la psicòloga infantil i escriptora Begoña Ibarrola, “si l’infant explota emocionalment, pot fer mal als altres i si implosiona se’n pot fer a si mateix. D’aquí la importància d’exercir com adults l’autocontrol per poder donar als infants eines que els ajudin a regular les seves emocions, ja que no fer-ho ens situa al seu nivell i llavors no eduquem.”
Des de l’escola creiem que és evident que cal fer èmfasi en l’educació emocional des d’edats primerenques. Conèixer les seves emocions, identificar-les i gestionar-les de manera adient, ajuda a l’infant a conèixer-se millor a si mateix. Tal com explica la psicòloga educativa, Clara Aladrén, «Els nens han d’aprendre a pensar abans d’actuar, a controlar la seva agressivitat i la seva ira, a identificar per exemple quan estan tristos o contents … I tot això s’aconsegueix educant-los emocionalment des de ben petits. Només així seran més feliços i sabran adaptar-se a les diferents situacions que els anirà portant la vida».